Uw radiator zelf aansluiten een overzichtelijke gids

Uw eigen radiatorklep loskoppelen met behulp van deze tips

Als uw radiator defect is of u wilt een nieuwe (design)radiator installeren, bieden we hieronder een gedetailleerd stappenplan voor het zelf vervangen van een radiator. Bij het vervangen van de oude radiator moet u ervoor zorgen dat de cv-ketel uitgeschakeld is en de temperatuur onder de 40 graden ligt. Draai de kranen van de radiatoren die zich hoger dan uw eigen radiator bevinden open om deze te laten leeglopen.

Wanneer de radiator die u wilt vervangen zich op het laagste punt van de installatie bevindt, is het nodig om een vulslang aan te sluiten op de vul- en aftapkraan. Draai de kraan open om de installatie leeg te laten lopen. Als de te vervangen radiator niet op het laagste punt blijkt te zitten, zoek dan de juiste locatie en sluit daar de vulslang aan om de installatie leeg te laten lopen.

Meestal is de verwarming te vinden op het laagste punt in uw woning. Haal de koppelingen van zowel de inlaat als de uitlaat van de radiator los. Draai de radiator zelf los en verwijder zo nodig het bevestigingsmateriaal.

Zelf uw oude radiator vervangen met een nieuw exemplaar

Zodra u de oude radiator heeft losgekoppeld, is het tijd om de nieuwe aan te sluiten. Wanneer u dezelfde soort radiator aansluit, kunt u dezelfde bevestigingsbeugels gebruiken. Als u een ander type radiator installeert en de aansluitingen van de af- en toevoer op een andere plaats zitten, verleng dan de leidingen tot het juiste punt met behulp van de radiatorbuis, buizensnijder en radiatorfittingen.

Zo maakt u de verbinding tussen de buizen met een fitting. Met de buizensnijder snijdt u de buis op de juiste lengte. Vervolgens plaatst u de moer over de buis. Begin met het plaatsen van de knelring over de buis (oudere knelringen kunnen niet opnieuw gebruikt worden). Duw vervolgens de buis in de fitting en draai de moer stevig vast.

Zodra de af- en toevoer zijn gekoppeld aan de nieuwe radiator en alle ontluchtingskraantjes gesloten zijn, is het tijd om het systeem opnieuw te vullen via de waterkraan bij de ketel. Voordat u de slang aansluit op het systeem, is het raadzaam om deze eerst te laten vullen met water om de ontluchting te vereenvoudigen. Wanneer u de kraan opent, laat het water stromen totdat de druk ongeveer 1,5 tot 2 bar bedraagt. Als dat nodig is, ontlucht dan de installatie opnieuw.

Zou u graag een expert willen inhuren?

Als het niet wil vlotten of als u de voorkeur geeft aan assistentie van een professioneel?Raadpleeg ZEO Loodgieters & Installatiebedrijf om dit voor u te laten regelen. U kunt ons bereiken op 070 207 5051 voor een bespreking van de opties.

Snel een medewerker spreken?

Bel 070 207 5051

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Voorkom veelvoorkomende lekkages met deze tips
> Ontkalken van douche
> Hoe kunt u een lekkende kraan oplossen